De Vliert Sierbestrating

telephone

076 - 5710008

envelop

info@devliert.nl

telephone

076 - 5710008

envelop

info@devliert.nl

de Vliert Sierbestrating

Waarom natuursteen?

Natuursteen is een functioneel en duurzaam product met een levendig en uniek uiterlijk, miljoenen jaren geleden gevormd door de natuur. Het bestaat uit afgekoeld vloeibaar gesteente uit de kern van de aarde, of uit sedimenten die onder druk of bij hoge tempraturen zijn versteend.
Het kan tegen een stootje, is praktisch in gebruik en duurzaam. In de loop der jaren krijgt natuursteen echt karakter. Omdat natuursteen uit de aarde gewonnen wordt, zijn de eigenschappen en kenmerken afhankelijk van de natuurlijke samenstelling van de steen. Deze samenstelling is niet zo nauwkeurig als een door de mens (met behulp van kleurstof) geproduceerd product. Elke natuursteen is letterlijk anders. De structuur bepaalt echter niet alleen het uiterlijk, maar tevens de fysieke eigenschappen.

Natuursteen
Natuursteen

Kenmerken van natuursteen

Natuursteentegels die op dikte zijn gezaagd van bijvoorbeeld 3 cm kunnen onderling enkele mm naar boven of naar onderen verschillen van dikte en maatvoering (± 10% met soms uitschieters naar boven of onder). Wanneer tegels gekalibreerd worden is de maatafwijking in dikte minimaal. Hierbij blijft een tolerantie van enkele mm (+3 mm of -3 mm) naar boven of onder mogelijk. Hoe groter de tegel, hoe groter de tolerantie kan zijn (+5 mm of -5 mm).
Natuursteen is niet altijd kleurvast. In het algemeen worden de meeste kalkhoudende soorten zoals o.a. desert black, natural black, hardsteen, marmer, travertin, yellow dolomiet buiten onder invloed van het UV-licht fletser van kleur.  Van de zwarte soorten blijft alleen basalt, graniet black en mustang op kleur.
Basalt tegels kunnen als gevolg van hun oorsprong luchtbolletjes met ertsinsluiting bevatten. Vooral bij Vietnamees basalt kunnen er tegels zijn met kleine gaatjes die bruin zijn.
Tegels met een gevlamd oppervlak hebben altijd vlambanen in het bewerkte oppervlak zitten. Ook kan het incidenteel voorkomen dat er nog enkele zaagsneden zichtbaar zijn (en haarscheuren t.g.v. verwarmen).
Graniet tegels zijn zeer sterk zuigende soorten. Deze zullen, doordat ze vocht opnemen, kringen vertonen van vocht als ze droog zijn. Dit kan enkele jaren duren totdat ze helemaal verzadigd zijn.
Natuursteen tegels kunnen altijd haarscheurtjes bevatten. Dit is inherent aan de steensoort.
Graniet tegels en basalt tegels die gezoet zijn kunnen bij nat weer glad zijn.
Bij verwerking van natuursteen altijd gebruik maken van zachte gummihamers om te voorkomen dat tegels breken of grote haarscheuren krijgen tijdens het leggen.
De meeste tegelsoorten komen uit Azië. De bewerking van het oppervlak gebeurt daar bijna altijd handmatig. Dit betekent dat bij tegels vermeld met handgezoet altijd lichtere of donkerdere vlekken kunnen voorkomen. Deze plaatsen zullen buiten na enige tijd dezelfde kleur worden. Dit komt o.a. voor bij Chinees hardsteen. Dit komt omdat de tegels met water geschuurd worden met de hand en hierdoor niet zichtbaar is of een bepaalde plaats meer of minder bewerkt is. Deze eigenschap wordt niet als klacht geaccepteerd.
Gebruik op kalkhoudende soorten zoals o.a. marmer, travertin, kalksteen, kotah, desert black, natural black en Chinees basalt geen zoutzuur. Hierdoor wordt de kleur zeer licht en kan het oppervlakte ruw worden. Voor reiniging hiervan gebruik een zuurvrije grondreiniger.
Als impregnering wordt voor buiten een universele impregnering aanraden. Deze zijn probleemloos aan te brengen, geen kleurverandering van de tegels en hebben een levensduur die langer is als de kleurverdieper (deze zijn op waterbasis). Voor het impregneren nooit reinigen met groene zeep omdat deze vet is en de impregnering dan niet erin trekt. Volg altijd de verwerkingsvoorschriften van de verpakkingsetiketten. Herhaling blijft noodzakelijk.
Vervoer grote maten tegels welke plat gestapeld zijn nooit op een aanhanger. Dit leid tot breuk.
Monsters zijn altijd ter indicatie. Bij natuursteen kan iedere tegel anders zijn.

Kijk voor meer foto's over natuursteen in ons fotoalbum, klik hier.

Meer info over natuursteen?

Afspraak plannen

Wilt u graag meer weten over de diverse soorten natuursteen en een passend advies bij de keuze voor uw bestrating kom dan langs bij De Vliert Sierbestrating & Tuinhout. In onze show tuin zijn alle natuurstenen te zien en we geven u graag een goed advies.